Medierea Divortului

mediator
Birou de mediator

Hotarare CdM nr 1321 / 14.12.2008

CIF : 25189402 / 25.02.2009

Cat costa medierea in cazul divortului?

Cum salveaza medierea o gramada de bani?

Un divort prin mediere salveaza clientilor multe mii de lei. Intr-un divort in instanta tipic, folosind avocati, va puteti astepta sa platiti fiecarui avocat un onorariu initial de la 1500 de lei pana la peste 10.000 de lei doar pentru a incepe cazul.

Chiar daca aproape toate divorturile sunt stabilite prin negociere intre soti inainte de proces, cei mai multi avocati abordeaza fiecare caz ca si cum ar mai exista ceva ce ar trebui judecat. Daca se solutioneaza inainte de proces, bine…. daca nu, se pregatesc pentru proces, un proces care poate costa zeci de mii de lei. In prezent, costurile medii pentru un divort cu partaj este de cateva mii de lei. Cand alegeti medierea nu exista nici un cost surpriza de platit. Exista o taxa fixa pe ora, platita atunci cand te prezinti la mediere. O mediere este rezolvata, in medie, in mai putin de trei intalniri.

Cele mai multe cazuri costa mai putin de 1.000 lei pentru a finaliza o mediere. Daca aveti nevoie de un avocat pentru consiliere juridica, platiti pentru fiecare consultatie in parte. Onorariul care este platit de ambele parti, pentru aceasta faza este in general mai putin de 1.000 lei. Deci, in divortul prin mediere tipic, cuantumul total al onorariilor profesionale pentru intreaga procedura este, in general, de mai putin de 1.000 de lei, mult mai putin decat onorariile platite in avans de fiecare parte avocatului. Acesta este motivul pentru care divortul prin mediere salveaza de obicei sume frumoase.

Exista un al doilea motiv important pentru care medierea poate salva o gramada de bani. Stim ca in mai mult de jumatate din cazuri, hotararile judecatoresti nu sunt respectate de catre una sau amandoua partile si este posibil sa necesite o intoarcere la tribunal pentru a lupta din nou pentru obtinerea pensiei de intretinere pentru copii sau pentru altceva. De fiecare data cand se intampla acest lucru, poate costa alte mii de lei pentru fiecare parte.

Si aceasta nu include “taxa” emotionala a acestui conflict pentru tine sau pentru copiii tai. Motivul pentru care acest lucru se intampla este ca deciziile sunt impuse de catre instanta sau sunt concesii facute de avocati in timpul procesului, ele nefiind in mod real un acord in cuplu. Rezultatul este ca nivelul de angajament al partilor este scazut. Si un nivel scazut de angajament duce la un nivel ridicat de dorinta de a incalca hotararea judecatoreasca.

Medierea cere partilor sa negocieze direct intre ele, pana cand se ajunge la un acord de mediere total sau partial. Un mediator bun va tine deschisa medierea pana cand veti fi multumit si convins ca acordul este corect pentru dumneavoastra.

Rezultatul este un nivel mult mai ridicat de angajament fata de conditiile stabilite prin acord si o mai mare disponibilitate de a respecta termenii acordului.

Bdv. Tudor Vladimirescu 54B
Ramnicu Valcea, Romania
Mobil: +40 722 213 158
Fix: +40 350 405 935
Fax: +40 350 405 936
Email:   office[at]alina-sima.ro